fsa logoFöreningen Svenska Allmogefår

Klövsjöfår

  

Snabbfakta

 

Ursprung

Maj Olander, Klövsjö, Jämtland.

Genbanksstart  

2003

Färg

Vit, svart.

Ull

Ryaull med stark glans och lyster.

Horn

Tackor kulliga, baggar kulliga men även med hornknappar.

Vikt

Tacka 45-70 kg, bagge 60-80 kg.

Mankhöjd

Tacka 55-70cm (medel 64cm), bagge något högre.

Antal lamm

Vanligtvis 2-3, även 1 och 4 lamm förekommer.

Brunstperiod

Vanligen sensommar/höst, men som de flesta allmogefår kan de gå i brunst året runt.                                                                       

 



 

Genbanksansvariga

Maria Larsen, 070-595 86 21
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Genbanks ansökan 
kan skannas in och mejlas till
   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.    
Eller postas till:
   Maria Larsen
   Vadsbo 5 Trävattna
   521 56 Floby

 

Dagens Klövsjöfår härstammar från en grupp får som Ivar Andreasson köpte av Maj Olander i Klövsjö 1991. Fåren hade Maj Olander övertagit från sin far som i sin tur hade fått dem i bröllopsgåva av sin mor. Från Ivar Andreassons besättning spreds sedan djur till Halland och Skåne och 2003 utförde Johan Widing ett inventeringsarbete av dessa får som resulterade i att fåren ansågs vara en egen ras av allmogefår. Under hösten 2004 kom ytterligare några djur med i genbanken och de härstammar från några få besättningar i Klövsjö. 2010 anslöts den sista kända ursprungliga besättningen med Klövsjöfår till genbanken. Dessa får hålls fortfarande på fäbod under sommaren trots upprepade problem med björnar.

Maj Olander använde ullen från fåren till olika hantverksföremål och även vaddig ull användes, men då till tovning. Djuren kan bli mycket gamla, 15 år för en tacka är inte ovanligt. Enligt Maj Olander brukade hennes farmor koka gröt till tackor som inte hade några tänder kvar så de skulle klara vintern.

 

Klövsjöfåren är ganska stora för att vara allmogefår, tackorna väger ca 45-70 kg och baggarna väger ca 60-80 kg. Mankhöjden är 64 cm för tackor och 66 cm för baggar och kroppshållningen är ganska låg och bred. Tackorna brunstar året runt och kan lamma två gånger per år. De får vanligtvis två eller tre lamm men även enfödda lamm och fyrlingar förekommer. Vissa tackor lammar stående.

 

Fåren är vita, eller svarta med vita strumpor och/eller vit teckning i ansiktet. Även skäckfärgade kan förekomma, men bör ej användas i avel. Både baggar och tackor är vanligtvis kulliga, men hornknappar förekommer och horn har förekommit tidigare på baggar i ursprungsbesättningen.

 

Ullen är av ryatyp med en otrolig glans och lyster, men det förekommer även djur som har vadmalsull. Ullen växer oftast så lång att den når ner till marken och har tydlig mittbena och passar utmärkt att spinna och tova. Ansiktet är ullfritt och glänsande, svansen är kort.

 

Klövsjöfåret har en god orienteringsförmåga och är lätta att flytta mellan olika hagar. Tackorna är exemplariska mödrar och lammar bra i grupp. Djuren är väldigt tillgivna och baggen kan vanligen gå med flocken hela året. Han är väldigt beskyddande av tackorna och lammen, både mot rovdjur och främmande människor.

 

Klövsjöfåren bevaras i genbank av Föreningen Svenska Allmogefår sedan 2003.