Svenska Allmogefår

 

De svenska allmogefåren återupptäcktes för cirka 20 år sedan och bevaras som olika raser i levande genbanker. Allmogefår är ett samlingsnamn för lantraserna Dala-Pälsfår, Roslagsfår och de som tidigare kallades Skogsfår. Skogsfåren är numera uppdelade i Fjällnäsfår, Gestrikefår, Helsingefår, Klövsjöfår, Svärdsjöfår, Tabacktorpsfår, Värmlandsfår och Åsenfår.


De olika raserna har sitt ursprung i olika regioner och genom föreningens efterforskning och kartläggning av de olika grupperna har det framkommit att alla är unika. Studier har påvisat att raserna även skiljer sig åt genetiskt. Fåren har hållits lokalt i slutna besättningar och varierar både vad beträffar ulltyp, färg och exteriör. Gemensamt för allmogefåren är att de har korta, oftast ullfria svansar, och små öron. Tackorna visar goda modersegenskaper, har oftast lätta lamningar och tar väl hand om sina lamm.

Allmogefåren lämpar sig väl att hållas i relativt små flockar och är till sin natur kloka och tillgivna. De blir ofta trevliga familjemedlemmar och stora personligheter. Ullen passar bra till olika sorters handarbete och skinnen blir till praktfulla fällar. Lammens långsamma tillväxt ger ett magert kött som är saftigt och smakrikt.

Föreningen är väl medveten om att det kan dyka upp ytterligare flockar som är av gammal stam och utan inblandning av andra raser.

 

Bakgrund

Allmogefåren är en rest av det gamla nordiska kortsvansfåret som tidigare fanns över hela landet. Under senare delen av 1800-talet minskade antalet inhemska får och istället för de små, härdiga och allsidiga får som hållit landsbygdens folk med ull, skinn och kött, importerades raser för ökad produktion. Dels får med ull som passade moderna spinnmaskiner och även får med hög produktivitet, både avseende storlek och antalet lamm. Bland de ursprungliga svenska fåren var baggarna behornade, men hornen kom delvis att avlas bort under inflytande av Hushållningssällskapen då de ansågs ta kraft från tillväxten.

Livdjursförmedling

Om du vill köpa Allmogefår men vet inte vilken ras är bäst för sig kontakta vår kontaktperson för frågor om allmogefår, Susanne Gustafsson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.,  070-521 86 63 (efter 19:00 helgfria vardagar)