fsa logoFöreningen Svenska Allmogefår

Åsenfår 

 

Snabbfakta

 

Ursprung

Sven Nilsson och Tysk Margit Allringer, Åsen, Älvdalen, Dalarna.

Genbanksstart  

1997

Färg

Från vitt i hela gråskalan till svart.

Ull

Från vadmalsull till finull.

Horn

Tackor kulliga, små horn förekommer. Baggar behornade eller kulliga.

Vikt

Tacka 40-50 kg, bagge 45-55 kg.

Mankhöjd

Tacka 55-67cm (medel 61cm), bagge något högre.

Antal lamm

1-2, enstaka gånger 3.

Brunstperiod

Vanligen sensommar/höst, men som de flesta allmogefår kan de gå i brunst året runt.

 




Genbanksansvarig

Ingrid Jacobsen, 070-399 20 07
Pontus Svensson, 070-391 42 16
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
(mejladress går till båda två)

Genbanks ansökan 
kan skannas in och mejlas. 
Eller postas till:
Ingrid Jacobsen
Teda Sjogsta 13
745 92  Enköping

 

Den nu största gruppen av får från Dalarna är från byn Åsen i Älvdalens socken. Här var det framför allt tre gårdar som under många år bevarade Åsenfåren utan inblandning. Dels var det TyskMargit Allringer, född 1918, dels syskonen SprittAnders och Helny , födda 1909 och 1905. Dessa tre gårdar hade alla fäbod i Floj och fram till 1990 gick flockarna från de tre gårdarna tillsammans på fäboden om somrarna. Tackorna hade sina lamm med sig och baggarna skiljdes inte från tackorna förrän man återkommit till bygden efter sommarens fäbodliv. Betäckningen var då redan avklarad och man sparade sällan baggarna över vintern. Vintertid hölls fåren inomhus i små trånga ladugårdar och fick hålla tillgodo med "sämre och näringsfattigare hö än korna och hästarna men bättre än getterna". Lamningen skedde hemma i Åsen men om en bagge av någon anledning sparades blev det ofta lamm på fäboden nästa år igen, eftersom tackorna blir brunstiga snart efter lamningen. 

1992 sålde SprittAnders sina sista får till Eva och Axel Davidsson som även köpte får från Börje Andersson i Åsen som redan 1990 hade köpt får från SprittAnders. TyskMargit Allringer sålde sina får 1994 till en familj i byn Garberg i Mora och fåren kom under sommaren 1995 att få sitt hem hos Monica Simonsson, Hackås. I denna flock finns anlag för mycket vackra horn. 1998 sålde även Helny sina får, till Sven Nilsson som sedan sin ungdom tillbringat alla somrar i Floj. Sven har i sin tur sålt en del får bl a till Börje Nordin i Åsen. 

Åsenfåren är små, tackorna väger ca 40-50 kg och baggarna ca 45-55 kg. Mankhöjden är i medeltal 61 cm för tackor och 63 cm för baggar. Tackorna kan lamma året om men för det mesta brunstar de på hösten i oktober-november. Unga tackor får ofta ett lamm första gången och de äldre får ofta tvillingar. Trillingar förkommer i undantagsfall. 

Lammen föds i allmänhet svarta eller viltfärgade, ofta med vita tecken och inslag av brunt. De ljusnar oftast allteftersom med åldern och därför varierar färgerna mycket i en flock med individer i olika åldrar från svart och grått till vitt. Baggarna kan få mycket stora horn men kulliga baggar förekommer. Tackorna är kulliga men hornknappar och små horn kan förekomma. 

Ullen varierar mycket, dels från individ till individ men även på ett och samma djur. Ullen kan vara av blankaste rya till finaste vadmalsull. Den är mycket lättarbetad och passar bra att spinna och tova. Svansen är kort och ibland kal. 

Åsenfåren utmärks för sin härdighet, sina goda modersegenskaper och att de kan bli mycket tillgivna om man ägnar dem tid. 

Åsenfåren bevaras i genbank av Föreningen Svenska Allmogefår sedan 1997.